Rudkøbing Apotek

Rudkøbing apoteks historie.

Rudkøbing Apotek blev oprettet ved kongelig bevilling allerede i 1705, længe før de øvrige sydfynske byer som Svendborg og Fåborg fik deres apoteker. Fra starten var apoteket her i Rudkøbing også værtshus og herberg og havde en ret omtumlet tilværelse i 1700årene indtil Søren Christian Ørsted i 1775 fik sat skik på virksomheden og organiseret indsamling af urter til medicinfremstillingen. Hans to ældste børn var de berømte Hans Christian Ørsted og Anders Sandøe Ørsted. Oehlenschläger, hvis søster blev gift med A.S.Ørsted, skildrer i Langelandsrejsen indtryk fra en sommerferie på Rudkøbing Apotek.

Fra 1854 til 1973 var apoteket i samme families eje gennem tre generationer; med stor veneration værnede de om bygninger, apotek og ikke mindst lagde de grunden til havens righoldige samling af eksotiske buske, træer og stauder. De næste generationer apotekere har trods nye tider ført traditionerne med havens og stedets fine vedligeholdelse videre, så hele anlægget er en seværdighed i apotekshistorisk sammenhæng., Nuværende ejer er Anja Claudia Hoffmann, der overtog apoteket i 2017.

Rudkøbing Apotek er med sine bygninger og sin have en af byens perler. Her finder man i et uspoleret købstadsmiljø et velbevaret bygningskompleks fra 1800-tallet, en fin apotekssamling med inventar fra næsten 200 års apotekervirksomhed indrettet som museum i de oprindelige lokaler, en lukket gård med toppede brosten og så en pragtfuld gammel have med sjældne træer, buske og lægeplanter.

Forhuset er en nyklassisk bygning, som står næsten uændret siden opførelsen i 1856. Den har tre etager med kælder, stueetage, hvor apoteket i dag fungerer, og apotekerens beboelse på 1. sal. Uret i kvisten stammer fra en bygning i Tivoli, klokken fra et strandet, hollandsk skib. Kun gennem den store port fra gaden er der adgang til gård, baghus og have.

Sidehuset til højre i gården er opført 1847 til vognport, stald, tærskelo og karlekammer; i dag er der haverum og garage. Længen til venstre var apotekets “officin”, bagest laboratorium, forrest ekspeditionslokaler. Her er nu offentligt tilgængeligt museum, indrettet af Langelands Museum og takket være de forrige apotekeres veneration for fortiden har det en righoldig samling af apotekets eget laboratorieudstsyr, flasker og en farmakopé fra 1772. Et meget fint museum, der illustrerer dagligdagen på et provinsapotek i 17- og 1800 tallet.

Apotekerhaven i Rudkøbing

Den gamle apotekergård ved Gåsetorvet rummer både et nutidigt apotek og et apoteksmuseum. Men bag den smukke bygning skjuler sig også en fin, gammel have, hvor man føler sig milevidt fra Brogades trafik. Medens man nyder det dejlige havemiljø, føler man måske lidt af historiens vingesus, hvor Ørstedfamilien, digteren Öehlensläger, og senere Agnes Henningsen havde deres gang. Samtidig kan man betragte de gamle træer, bl.a. den 300-årige ægte kastanje, det ægte tulipantræ og det sjældne kinesertræ. Man kan også nyde duften af urterne i den lille krydderhave.

Åbningstider

Man 09:00 – 17:30 Tir 09:00 – 17:30 Ons 09:00 – 17:30

Tor 09:00 – 17:30 Fre 09:00 – 18:00 Lør 09:00 – 13:00

Søn Lukket

Information om vagtåbent:

“Udenfor åbningstiderne har apoteket tilkaldevagt. Tilkaldevagt betyder, at en farmaceut kan kontaktes telefonisk ved akut behov for medicin. Efterfølgende aftales et tidspunkt hvor farmaceuten vil være tilstede på apoteket” Vagttelefon : 62511002

Bemærkninger

Oprettet i 1705.

E-handel

Apoteket tilbyder e-handel

Engdraget 1, 5900 Rudkøbing

Telefon: 62 51 10 02

rudkoebing@apoteket.dk